Kineziotejping delovanje ili placebo?

Ovim se bavila nova studija objavljena u februaru 2015. godine ( Kinesiology tape does not facilitate muscle performance: A deceptive controlled trial). U njenom apstraktu se navodi:
Kineziotejping je terapeutska metoda o čijem mehanizmu delovanja nema mnogo razumevanja. Tvrdi se da povećava stimulaciju što ublažava upale, i posledično unapređuje performanse. Međutim, ove prednosti mogu biti posledica placebo efekta.

Kineziotejping kod sindroma bolnog ramena

Autori studije tvrde da su učesnici bili uspešno prevareni u vezi sa efikasnošću kineziotraka jer nije pronađena bitnija razlika u merenjima među različitim grupama. Ne postoje čvrsti, nezavisni naučni dokazi da kineziotejping radi ono što tvrdi da radi. Moguće je da postoje konkretne prednosti, kao što je povećanje fleksibilnosti mišića ili smanjenje bola, ali mi to još uvek pouzdano ne znamo – kaže i Džim Tornton, predsednik Nacionalnog atletskog udruženja trenera SAD. Još 2012. godine urađena je jedna meta-studija (ispitivanje objavljenih istraživanja), u kojoj se kaže da su, u godinama posle Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, fizioterapeuti, naročito sportski, sve češće pitali i da li kineziotrake treba da se koriste preko drugih elastičnih traka koje se koriste u fizioterapiji ( Kinesio taping in treatment and prevention of sports injuries: a meta-analysis of the evidence for its effectiveness ). Ova studija izdvojila je 97 istraživanja od kojih je 10 ispunilo kriterijum studije da izveštaj mora imati ispitane efekte kineziotejinga uz praćenje kontrolne grupe kojoj ova metoda neće biti primenjena. Samo dve studije pratile su sportske povrede, od kojih je jedna pratila povrede atletičara:
Smanjenje bola bilo je trivijalno s obzirom da nije bilo kliničkih rezultata već sve svodilo na subjektivni osećaj. Rezultati su bili neujednačeni, sa malim prednostima koje se navode u dve studije – navodi se u ovoj studiji i zaključuje: Kineziotejping može imati male benefite za unapređenje snage, pokreta i izvesnih vrsta povreda u odnosu na druge vrste elastičnih traka koje se primenjuju u fizioterapiji i tretmanu povreda, ali su potrebne nove studije koje će ovo potvrditi.

Kineziotejping na mišićima ramena i nadlaktice

Kod pacijenata kod kojih su terapeuti primenjivali kineziotejping, poboljšanja su više nego izvesna. Da li je reč o placebo efektu ili ne, to se ne može tvrditi.

Daleko veći problem od efikasnosti kineziotejpinga u Srbiji predstavljaju razne „zamene“. Reč je pre svega o trakama za kineziotejping veoma loše izrade koje, ne samo da nemaju dovoljnu snagu da „premoste“ mesta koja tretiramo kineziotejpingom, već nemaju dovoljno snage ni da se zadrže zalepljene na mestu gde ih primenjujemo. Razlog pristustvu ovih kopija traka na tržištu jeste nedostupnost originalnih traka za sve fizioterapeute koji praksu vrše u „sivoj zoni“, s obzirom da se originalne kineziotejping trake mogu kupiti samo kod određenih dobavljača koji ih prodaju samo registrovanim pravnim licima. Drugi razlog jeste cena originalnih traka.

Kada je reč o efikasnosti originalnih kineziotejpova, efikasnost u saniranju sportskih povreda, i u saniranju drugih problema, kao što su na primer postoperativne terapije, i to kod osoba različitih godina su se pokazale odlično, bez izuzetka.

Kineziotejping kod zapaljenja ahilove tetive

Rezultati su bili od očekivano dobrih do izuzetnih. Konkretno, kod tretmana upale tetive kod sportista, koja se nije desila prvi put, oporavak nakon primene kineziotejping terapije kraći je nego u prethodnim situacijama u kojima se našao isti sportista.

Dakle, možda nema kontrolne grupe, ali u ovom slučaju sam pacijent i njegova ranija iskustva predstavljaju najbolju kontrolu – pacijent zna kako mu teče oporavak sa i bez kineziotejpa.
Fizioterapeuti posebno ističu efekte kineziotejpinga na smanjenje bola u predelu koji je tretiran trakama, što omogućava bolju pokretljivost tokom oporavka, te samim tim i kraći povratak povređenog dela tela u „redovan režim rada“.

Tagovi