Koliko nam se puta desilo da vežbamo duži vremenski period, a rezultati sporo ili nikako ne dolaze? Bilo da se radi o “skidanju” viška kilograma, odnosno potkožnog masnog tkiva, ili podizanju mišićne mase ili forme, dolazi do perioda gde nema rezultata. Tada pokušavamo na razne načine da podignemo vežbanje na novi nivo. Upravo tu je mesto dijagnostici u sportu i rekreaciji. Ukoliko, na primer, pokušavamo da izgubimo kilograme, a koristimo jednu od popularnih metoda treninga kako bismo to postigli, moramo voditi računa o tome da li smo na pravom “pragu” nadražaja, odnosno da li stimulišemo naš organizam na pravi način. Ukoliko je ta vrsta treninga visoko iznad praga nadražaja ili ispod nadražaja, gubljenje kilograma će izostati.

Prvi korak je utvrditi prag, u ovom konkretnom slučaju treba utvrditi pulsnu zonu u kojoj treba vežbati, kao i pulsnu zonu u kojoj se vežbač oporavlja nakon treninga radi što boljih rezultata. Ukoliko je stimulacija previsoka u toku treninga, tada se nakon treninga javlja pojačana želja za unosom slatkog, odnosno opada nivo glukoze u krvi i to nam je prvi simptom po kome možemo i bez dijagnostike utvrditi da trening nije bio adekvatan za gubljenje potkožnog masnog tkiva.

         

ada je reč o hipertrofiji (povećanju mišićne mase) ili o povećanju snage (ima ih više vrsta), pravila su malo drugačija . Organizam se nakon svakog treninga adaptira na “stres” izazvan treningom. Ukoliko je taj “stres” na odgovarajućem nivou, tada se naše mišićne ćelije (uz dobru ishranu) adaptiraju na pravi način, ukoliko je stimulacija mišićnih ćelija premala, tada adaptacija izostane, ali je umor prisutan, a to nikako ne želimo, dok ako je stimulacija prejaka tada nema adaptacije već ulazimo u pretreniranost, tj. hroničan zamor. Prag stimulacije se naravno menja uz napredovanje u toku trenažnog procesa. Zbog toga je potrebno utvrditi nivo mišićne snage, odrediti koji broj ponavljanja sa kojom opterećenjem treba raditi i koliko često da bi se došlo do pravih rezultata.

           

Tagovi