Volite da se hranite zdravo, ali ponekad jednostavno želite sebi da “date oduška”? Šta ako vam kažemo da možete da uživate u preukusnim krekerima bez griže savesti koji su pritom i zdravi? Probajte ovaj recept i nećete se pokajati! 😊 Naime radi se o kombinaciji zdravog semenja koje je bogato vitaminima i mineralima ,a posle koga se osećate sito i puni energije. Najbolji deo je što mogu da ostanu sveži i nekoliko dana.

Sastojci:

  • 120ml vode
  • ½ šolje čia semena
  • ½ šolje semenki sunockreta
  • ½ šolje semena bundeve
  • ½ šplje susamovog semena
  • 1 čen belog luka sitno iseckankan ili prah belog luka
  • Soli (krupna morska so je najbolja)

Priprema:

  1. Ugrejte rernu na 150ºC, i pripremite plitku tepsiju obloženu pek papirom
  2. U velikoj činiji izmešajte semenke
  3. Dodajte vodu, sitno iseckan beli luk (mikroskopski sitno) ili možete umesto toga dodati prah belog luka i malo soli. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu i ostavite da odstoji 2-3 minuta dok čia semenke ne pokupe vodu (ako vidite da je ostalo vode onda sačekajte još malo). Smesa bi trebala da je slična testu, a ne smesi za palačinke 😊
  4. Ravnomerno rasporedite smesu u dva kruga oko 20 cm u prečniku i debljine oko 5mm, a zatim dodajte još malo soli odgore
  5. Pecite oko 35 minuta, izvadite iz rerne, okrenite krugove na drugu stranu i pecite još 25-30 minuta dok ne postane blago zlatne boje na ivicama.
  6. Izvadite it rerne, sačekajte 10ak minuta da se ohladi i isecite na oblike koje želite sekačem za picu.

Ovako dobijene krekere možete čuvati u tegli i mogu ostati sveži i do dve nedelje, a ako se desi da nisu sveži možete ih ponovo peći u rerni 10ak minuta na 150ºC.

PRIJATNO!

Tagovi