Sauna se koristi stotinama godina unazad. Uglavnom pomaže ljudima da se opuste, oporave, podignu nivo svog zdravlja. Opšte je poznato da je sauna ranije korišćena kao terapija, i danas u nekim zemljama kao što su Finska, Turska i Rusija je deo tradicije i zdravog životnog stila, gde jedan od tri čoveka učestalo koristi saunu.

Mnogo se govori o zdravstvenim prednostima saune i to s dobrim razlogom, jer nekoliko minuta dnevno je sve što vam je potrebno da izgledate i osećate se bolje.

EVO NEKOLIKO KLJUČNIH ZDRAVSTVENIH I WELLNESS PREDNOSTI:

  1. Može umanjiti mišićno koštani bol – ubrzana cirkulacija utiče na brži oporavak mišića i veću pokretljivost zglobova.
  1. Sauna oslobađa od stresa – topao i tih prostor bez spoljnih uticaja omogućiće vam da se opustite. Zakoračite u saunu i zatvorite svoja vrata za ostatak sveta.
  1. Nakon fizičke aktivnosti, sauna opušta mišiće, smanjuje napetost i indirektno eliminiše nusprodukte koji nastaju tokom treninga kao i druge toksine koji mogu biti prisutni.
  1. Većina ljudi se znoji svakodnevno, ali duboko znojenje koje se postiže u sauni ima višestruke zdravstvene benefite. U sauni temperatura tela raste, šire se krvni sudovi (trenira srčani mišić i poboljšava rad srca), znojne žlezde proizvode znoj u kome se nalazi 99% vode, koža se čisti i izgleda mekše. Samim tim, sauna je jedan od  najbolji načina za  stimulaciju organa da izvrše detoksikaciju.
  1. Istraživanja su pokazala da upotreba saune rezultira opušteniji i dublji san.
  1. Sauna smanjuje slučajeve prehlade i gripa. Kada je telo izloženo visokoj temperaturi proizvodi bela krvna zrnca koja pomažu u borbi protiv bolesti i virusa.
  1. Umanjuje simptome astme jer dolazi do širenja disajnih puteva.
 1. O društvenoj koristi saune se retko govori, ali ona može biti lično područje opuštanja i usamljenosti, a s druge strane i opuštajući ambijent za druženje sa porodicom i prijateljima.
  Nije reč samo o tome što prija – sauna je zaista dobra za vaše telo i organizam. Bilo da se dešavaju fiziološke promene ili je samo vreme provedeno u opuštanju, osećaj je sjajan.
  U sauni možete povratiti energiju tela i duše, osećati se bolje, izgledati bolje i imati bolji san

ZABLUDE VEZANE ZA SAUNU:

  1. Zabluda broj jedan je da se u sauna mršavi. To je netačno. U sauna se gubi ekstracelularna tečnost (voda koja se nalazi van celije) tako da se može učiniti da nakon saune imate oko jednog do dva kilograma manje, ali to je voda a ne mast.
 1. U sauni se vrši detoksikacija. To je još jedna od zabluda. Ne postoje zvanična istraživanja koja potvrdjuju da se kroz znoj izbacuju toksini. Toksini kao što je alkohol, aluminijum, živa se izbacuju putem bubrega, jetre i creva, ali je sigurno da sauna stimuliše i pojačava rad ovih organa i na taj način indirektno pojačava unutrašnju detoksikaciju organizma.
Tagovi